Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Την παραχώρηση οικοπέδων νότια της Κρήτης εξετάζει η Ελλάδα




Την παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων νότια της Κρήτης προς έρευνα κι εκμετάλλευση, προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών και να «ακυρώσει» στην πράξη με τον τρόπο αυτό το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, εξετάζει η Αθήνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας τα «ΝΕΑ», η Ελλάδα προετοιμάζεται για νέες παραχωρήσεις θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και συγκεκριμένα «οικοπέδου» που έχει καταλάβει στα ελληνικά ύδατα η παράνομη οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη.

Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, έκτασης 3.933 τετραγωνικών χλμ η οποία συνορεύει με την παραχώρηση «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», την οποία έχουν αναλάβει για έρευνες - κατόπιν επικυρωμένης σύμβασης μίσθωσης με το ελληνικό Δημόσιο - οι εταιρείες «Total-ExxonMobil- Ελληνικά Πετρέλαια».

Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», το σχέδιο της Αθήνας είναι να μπλοκάρει τα σχέδια της Άγκυρας μέσα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση της περιοχής «Νότια της Κρήτης» προσκαλώντας διεθνείς πετρελαϊκούς ομίλους για έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα ελληνικά ύδατα.

Το αδιάθετο μπλοκ όπως έχει οριοθετηθεί βρίσκεται κάτω από τη Γαύδο και τις περιφερειακές ενότητες του Ηρακλείου και του Λασιθίου. Πρόκειται για το σημείο νότια της ανατολικής περιφερειακής ενότητας της Κρήτης, από όπου περνά η παράνομη γραμμή οριοθέτησης βάσει του συμφώνου του Τούρκου, με το οποίο καταπατώνται των κυριαρχικά  δικαιώματα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα πέντε χώρες, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, η Ελλάδα και η Κύπρος κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη να μην δεχτούν την καταχώρηση του τουρκολιβυκού μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και του Φαγέντ αλ Σάρατζ, σύμφωνα με μια καλά ενημερωμένη πηγή στον ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: liberal.gr