Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Κ. Μητσοτάκης: Δεν πρέπει να γυρίσουμε χωρίς λύση για το Ταμείο Ανάκαμψης


Τον κοινό βηματισμό Αθήνας και Λευκωσίας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δυο χώρες επιβεβαίωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. 
Οι δυο ηγέτες στη συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου που διήρκεσε περισσότερες από δυο ώρες έθεσαν επί τάπητος τα θέματα που θα απασχολήσουν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής καθώς και την αυξανόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας. 
Ο πρωθυπουργός παράλληλα, απηύθυνε προειδοποίηση για τις αποφάσεις της Συνόδου τονίζοντας ότι "δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς λύση για το Ταμείο Ανάκαμψης.
"Το Ταμείο Ανάκαμψης ενδιαφέρει τις χώρες μας, γιατί πλήττονται από την πανδημία. Συμπίπτουν οι απόψεις μας και με αυτές της πλειοψηφίας των εταίρων μας", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι οι επιχορηγήσεις πρέπει να είναι ο κορμός των αποφάσεων που θα ληφθούν, κάνοντας λόγο για ένα στοίχημα που αφορά στη θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης και της ισόρροπης ανάπτυξης. 
"Εξήγησα στον κ. Μισέλ ότι δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς λύση", ανέφερε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για μια ελπιδοφόρα και συνθέτη πρόταση της Κομισιόν που προϋποθέτει συμβιβασμούς. "Είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν", πρόσθεσε. 

Η Τουρκία διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυξανόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η επιθετική στάση της γείτονος εξακολουθεί να φορτίζει την περιοχή μας.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Τουρκία κινείται εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου, προκαλώντας όλες τις χώρες και παραβιάζοντας τους κανόνες.
"Οι προκλήσεις χρήζουν απάντησης. Ουδέποτε Ελλάδα και Κύπρος αρνήθηκαν τον καλόπιστο διάλογο που βασίζεται στις αρχές δικαίου και καλής γειτονιάς αλλά όχι στον εκβιασμό", σημείωσε ο πρωθυπουργός.
"Η Ευρώπη οφείλει πλέον να καταστήσει ένα συγκεκριμένο κατάλογο ενεργειών εναντίον μιας χώρας που διεκδικεί το ρόλο του τοπικού ταραχοποιού και εξελίσσεται σε απειλή για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου", επεσήμανε.
Εστιάζοντας στην πρόκληση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί  ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια απόφαση που πληγώνει Έλληνες, ορθόδοξους αλλά και τους πολίτες του κόσμου. 
"Είναι παγκόσμιο θέμα και όχι ελληνοτουρκικό ή ευρωτουρκικό. Η Τουρκία κόβει δεσμούς πολλών αιώνων με το δυτικό κόσμο. Η Αγία Σοφία ήταν στο πέρασμα των αιώνων ένα πανανθρώπινο μνημείο κι αυτό δεν αλλάζει. Ακόμη κι αυτοί που το βεβηλώνουν είναι αναγκασμένοι να το αποκαλούν με το βυζαντινό του όνομα. Η Αγία Σοφία θα στέκει ακλόνητη στη θέση της, εκπέμποντας την ακτινοβολία της", ανέφερε. 

Τα μνημεία ταπεινώνουν αυτούς που δεν τα σέβονται

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Αγία Σοφία αναδείχθηκε σε παγκόσμιο μνημείο και αυτό δεν αλλάζει. "Η ιστορία διδάσκει ότι η κληρονομιά του κόσμου δεν μπορεί να γίνει διελκυστίνδα μεταξύ των κρατών... Τα μνημεία δεν ταπεινώνονται, αλλά ταπεινώνουν αυτούς που δεν τα σέβονται", ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
"Δεν είμαστε εμείς που απειλούμε κανέναν, αντιθέτως, Ελλάδα, Κύπρος και Ευρώπη απειλούνται", τόνισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, συμπληρώνοντας πως  η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αν και είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
"Δεν ανέμενε κανένας από ένα κοσμικό κράτος την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.... Από κοινού θα ενεργήσουμε, και μαζί μας οι απανταχού πολιτισμένοι άνθρωποι, πολιτικοί και πολίτες, ώστε να σταλεί ισχυρό μήνυμα ότι είναι αδιανόητο τη σύγχρονη εποχή να περιφρονούνται με τόση αμετροέπεια πολιτιστικά κληρονομήματα", σημείωσε. 
ΠΗΓΗ: capital.gr